Gepubliceerd 27/11/2020

Schokdempers werking en kosten vervangen

In hun eenvoudigste vorm zijn schokdempers hydraulische (olie) pomp achtige apparaten die helpen de impact en ‘rebound-beweging’ van de veren en ophanging van jouw auto op te vangen. Naast het gladstrijken van schokken en trillingen, is de belangrijkste rol van de schokdemper ervoor te zorgen dat de banden van het voertuig te allen tijde in contact blijven met de weg.

Wat doen schokdempers?

In wezen doen schokdempers twee dingen. Behalve dat ze de beweging van de veren en ophanging regelen, houden schokdempers jouw banden ook te allen tijde in contact met de grond. In rust of in beweging is de onderkant van de banden het enige deel wat in contact is met de weg. Elke keer dat het contact van een band met de grond wordt verbroken of verminderd door bijvoorbeeld een kuil of hobbel in de weg moeten de banden teruggeduwd worden naar de grond. Dit doen de schokdempers.  

Ondanks wat vaak wordt gedacht, dragen schokdempers niet het gewicht van een voertuig.

Zoals gezegd zijn schokdempers in feite oliepompen. Een zuiger is bevestigd aan het uiteinde van een zuigerstang en werkt tegen hydraulische vloeistof in de drukbuis. Terwijl de ophanging op en neer beweegt, wordt de hydraulische vloeistof door openingen (kleine gaatjes) in de zuiger geperst. Omdat de openingen slechts een kleine hoeveelheid vloeistof door de zuiger laten, wordt de zuiger vertraagd, wat op zijn beurt de beweging van de veer en de ophanging vertraagt.

Kosten vervangen schokdemper? 

Op autobaak.nl staat een uitgerberid artikel over de werking en over de kosten vervangen schokdempers . De gemiddelde prijs zal voor de voorkant ongeveer 300,- euro bedragen. Doorgaans is de achterkant iets goedkoper. Daarnaast zitten er verschillen in het gebruik van originele en onderdelen en aftermarket varianten. Een dealer gebruikt doorgaans altijd originele onderdelen en is hiermee 20% duurder ten opzichte van universele garages. Tot slot kan er verschil ontstaan door het uurtarief wat wordt gevraagd. In deze zijn dealers vaak ook duurder dan universele garages. Hoewel een Kwikfit soms erg in de buurt komt van dealerprijzen. Het loont dus alvorens je besluit om je schokdempers te laten vervangen eerst een prijsopgave te laten maken.